Каква е разликата между бормашина и винтоверт?

разликата между бормашина и винтоверт

Разликата между бормашина и винтоверт

Уредите могат да имат доста широко приложение, като някои модели са мултифункционални

Говорим за два от най-широко употребяваните инструменти, които намират приложение както в заниманията на домашния майстор, така и на професионалиста. Какви са разликите между бормашината и винтоверта? Не всеки може да отговори с лекота на прима виста. Все пак по външен вид, размери и дори някои функции двата уреда могат да си приличат много.

Какво е бормашина?

Този уред може да има доста широко приложение, като някои модели са мултифункционални. Все пак основната роля, която изпълнява бормашината, е да пробива отвори в различни по вид и плътност материали. В зависимост от мощността и свредлото могат да се правят дупки в дърво, зидария, бетон, гипс, гипсокартон, пластмаса, метал, ламперия и т.н.

Изпълнява и други функции като:

Перфориране:
Отново става дума за пробиване, но на по-големи отвори, при което се използват и по-мощни машини – перфоратори.
Къртене:

Инструментът може да се използва за сваляне на мазилка или за изкъртване на фаянс, когато се налага този вид ремонт.
Завиване и развиване:
Ето тук идва основната прилика между двата уреда. С подходящите приставки универсалната бормашина може да се използва и за завиване или развиване на крепежни елементи.
Разбъркване на смеси:
Доста разновидности от тази категория уреди могат да се употребяват и за бъркане на боя или цимент за получаване на хомогенна смес. Трябва да се постави съответната приставка, като и в спецификациите на конкретната бормашина трябва да е споменато, че е подходяща за това предназначение.

Възможностите на винтоверта са малко по-ограничени, но също така има достатъчно полезно приложение.

Какво е винтоверт?

Наименованието на уреда говори само по себе си – инструментът се използва завиване и развиване на крепежни елементи като винтове, болтове, видии и т.н. Винтовертът също има пробивна функция, която се използва, за да се направят нужните отвори при работа. Процесът пак се осъществява с въртеливи движения на задвижващия бит, но има и странични ударни действия.

Какви са основните разлики между бормашина и винтоверт?

Като размери, тегло и външен вид често можем да видим сериозни прилики между двата уреда. При всеки от тях има безжични варианти, като една акумулаторна бормашина може да свърши много полезна работа при липса на източник на захранване. По отношение на разнообразието на функциите, които изпълняват, винтовертът отстъпва. А за прецизно пробиване е за предпочитане да се използва бормашина. Освен това, при електрическата дрелка, както се нарича разговорно уредът, има две предавки за регулиране на скоростта, като по-бавната се използва за завинтване, а по-бързата – за пробиване на отвори.

Видове бормашини

Широкият диапазон от варианти при бормашините е обусловен от разнообразните функции, които изпълняват. Някои модели могат да попаднат в повече от една от изброените категории.

Пробивна (обикновена) бормашина;

Ударна бормашина;

Къртач;

Перфоратор.

Всички инструменти всъщност са пробивни, тъй като това е основната им функция. Под това понятие обединяваме по-базовите модели, които са компактни и с по-малка мощност. При тях отсъства ударната функция, която е налична при останалите.

Като начин на захранване срещаме електрическа и акумулаторна бормашина. Повечето дрелки са мобилни, но все пак има и такива, които трябва да бъдат стабилизирани стационарно. Такъв пример е настолната бормашина.

Ударна бормашина

Всички останали видове имат свойството да атакуват материала не само с въртеливо движение на свредлото, но и възвратно-постъпателно. Като ударна бормашина може да се окачествят къртачът и перфораторът, тъй като при тях стандартно присъства тази функция. Но обикновено това понятие се отнася за по-компактните модели, които все пак могат да се справят със значително повече предизвикателства от обикновените варианти. Мощността им варира между 600 и 1200 W, като и теглото се променя пропорционално. Важно е да се отбележи, че ударната функция може да бъде включена или изключена, в зависимост от това дали има нужда от нея.

Акумулаторна бормашина

Да се работи, без да мислим дали кабелът ще се оплете, или дали ще стигне като дължина до мястото за обработка, е значително облекчение. Една акумулаторна бормашина дава по-голямо удобство за труд на открито, както и при дейности на по-труднодостъпни места. Естествено, трябва винаги да имаме предвид, че батерията може да се изтощи, но тя обикновено издържа дълго време, а и можем да се снабдим с резервна.

Настолна бормашина

Повечето уреди за пробиване са проектирани, за да бъдат пренасяни бързо от място на място, тъй като обработват повърхности, които са неподвижни. Но когато става дума за настолна бормашина, то тогава тя е закрепена на градуса към стабилна основа, а вече материалът, върху който се правят отвори, се поднася към нея.

Инструкции за безопасност с бормашина

Независимо с какъв точно тип електрически инструмент работим, винаги трябва да спазваме изискванията за сигурност. Трябва да сме сигурни, че няма проблеми със захранването или риск от токов удар. Ръцете и всякакви части от тялото и на работещия, и на околните, ако има такива, трябва да се държат далеч от бита или приставката, с която се борави. Желателно е този, който оперира, да носи ръкавици с противоплъзгащо покритие, както и очила или маска, за да предпази очите и като цяло лицето си от прах и стружки.

Автор: Флагман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button